Kategorier
Nyheter

Öppettider på museet

Nu öppnar vi upp vårt nya museum på hembygdsgården för sommaren. Varje fredag till söndag har museet öppet kl. 11-15 Övriga dagar/tider kan bokas via telefon eller mejl.

Varmt välkomna!

Kategorier
Nyheter

Midsommarfirande på Gammeltomta i Los

Fredagen den 20 juni firar vi midsommar på Gammeltomta och du är varmt välkommen!
Programmet ser ut enligt följande:

11:00 Vi klär midsommarstången.
12:00 Dans kring midsommarstången.
Dessutom kranstävling, fiskdamm, midsommartårta, kaffe m.m.
Försäljning av tårta, kaffe, dricka m.m.

Varmt välkomna till Loos hembygdsgård!

Kategorier
Nyheter

En trevlig nationaldag firades på Gammeltomta

Traditionsenligt firades nationaldagen den 6 juni på hembygdsgården i Los. Ett sextiotal gäster deltog när det bjöds på sång av Vanja Isaksson, nationaldagstal av Robert Fors samt härlig musik av tillresta spelmän från alla hörn.

För er som missade nationaldagstalet av Robert kommer det här i sin helhet:
Kära nationaldagsfirare!
Idag firar vi Sveriges nationaldag, en dag placerad i en begynnande sommar, fylld med folkdräkter, grönskande ängar och ståtliga skogar. Vi fikar och umgås, sjunger och hissar den svenska blågula flaggan, dels för att hylla vårt land men också i glädje över att vi lever på en plats i frihet. Firandet av Sveriges nationaldag är en påminnelse om vår historia och kultur, våra gemensamma värderingar, och vår strävan mot en bättre framtid – tillsammans.
För 502 år sedan kröntes Gustav Vasa till kung över Sverige vilket inte bara blev början på ett nytt mer sammanhållet rike, utan också starten på det Sverige vi idag stolt kallar för vårt, ett land där du som medborgare lever i demokrati och kan engagera dig i det du brinner för, oavsett om det är samhällsfrågor, sport eller kultur. Däremellan behövde vi dock under dessa 500 år, som alla andra länder i världen, gå igenom ett större antal mindre trevliga punkter som hungersnöd, krig, orättvisor och otaliga förvecklingar för att få stå där vi står idag. Ärligt, allt i Sverige är inte perfekt, och kanske når vi aldrig dit heller, för vem är egentligen perfekt, men ibland är själva resan det viktigaste, det är där vi lär oss, utvecklas och blir bättre på det vi helt enkelt måste bli bättre på.
Gustav Vasa har aldrig varit i Los, med största sannolikhet visste han inte ens var det låg, eftersom det inte ens fanns under hans levnadstid. Han är dock en liten men ack så viktig del av att Los idag existerar, i och med att han tillsammans med sina sönder påbörjade arbetet med att locka människor från de östra delarna av riket, Karelen Savolax och Rautalampi storsocken, till Sveriges ödsliga skogar i väst. År 1614 kommer Bertil Persson, född 1568, med sin familj till Södra Los, som sedan mitten av 1800-talet kallas kyrkbyn, och tillsammans med två andra familjer börjar de bygga det vi idag kallar för Los. Orsaken till läget för dessa bosättningar var med stor sannolikhet den granrika skogen som passade alldeles utmärkt för det svedjebruk skogsfinnarna utövade.
Under 1700-talet blir los en industriort när bruket Loos koboltverk genom dess ägare assor och kommerseråd Henric Kalmeter med hustru och senare bergmästare Johan Zenius styr och ställer. De skapar jobb och bygger vägar, lockar folk och familjer till Los som växer snabbt, men tar också av byborna deras hemman för att lägga allt under bruket. Frälserätt. När bruket går i konkurs 1773 startar en process mot staten som de skogsfinska ättlingarna vinner och tio år senare går alla hemman tillbaka till sina rättmätiga ägare.
Trots brukets nedläggning växer Los. Från mitten av 1800- till mitten av 1900 talet är det skogsbruk som får Los och Orsa finnmarks befolkning att öka. På 30-talet innehaver Los kommun nära 3800 invånare.
Idag bor runt 400 personer i Los och ungefär lika många i övriga byar inom Los gamla kommun. Vi är inte riktigt lika många fast boende här idag som för hundra år sedan men vi bor, om jag får säga det själv, i en fantastisk del av landet. Vi har hundratals besöksmål inom en radie av fem mil från där vi står nu, så som en nationalpark, finnbosättningar, skogsmuseum, besöksgruva, fiskevatten, vildmark, en levande fauna, vandringsleder, fäbodar och många många fler spännande ställen. En losbo behöver inte betala 1000 kr timmen för ett skogsbad, vi lever mitt i det. Lägg där till alla duktiga entreprenörer och aktiva föreningar som löser det mesta vi behöver, men också skapar framtidstro genom att se till att det satsas på bra saker, som exempel det nya museet här på Gammeltomten, men också arbetet med att modernisera skidbacken mitt i byn. Helt otroligt vilket driv. Och när vi behöver något som inte finns på orten är det, i norrlandsmått mätt, oerhört nära till större orter som Mora, Sveg, Orsa, Edsbyn, Bollnäs och Ljusdal.
Jag är personligen stolt och tacksam över att jag och min familj sedan flytten permanent till Los för fyra år sedan blivit så väl emottagna av er alla från los. Tack för att vi får vara en del av denna fantastiska bygd, tack för allt ni gjort och gör för att Los och Orsa finnmark kan fortsätta vara en del av en ljus framtid i Hälsingland och Dalarna, en plats där människor vill bo och leva, en plats där barn under trygghet kan växa upp och utvecklas, en plats där vi alla blir en del av det levande kulturarvet.
Ett fyrfalldig leverne för Sverige!

Nästa evenemang på hembygdsgården blir midsommarafton. Vi ses då!

Kategorier
Nyheter

Nationaldagsfirande på Gammeltomta

Den 6 juni är det åter dags att fira nationaldagen på hembygdsgården i Los. Programmet ser ut enligt fäljande:

Kl. 12 Flaggan hissas följ av tal och fika i Pellasgården. Möjlighet att se det nya museet på hembygdsgården.

Sång Vanja Isaksson. Tal Robert Fors.

Varmt välkomna till Los hembygdsgård!

Kategorier
Nyheter

En lyckad invigning av museet

Vilken dag, vilken fest! Så roligt att så många av er kunde komma idag och delta i invigningen av vårt nya museum. Tack!

Foto: Arne Persson

Många människor hade samlats för att se när bandet skulle klippas. Frågan var bara; av vem?

Hembygdsföreningens ordförande Jan-Åke Karlsson, brukspredikant Mattias Haglund, Loos koboltgruvas verksamhetsledare Robert Fors samt arkitekt Anders Rabenius var mycket nöjda med dagen.

Skådespelare Ann-Marie Kastrup gestaltade patronessan Anna-Sophia Wallberg.

Kommersteråd Henric Kalmeter (Robert Fors) med fru Anna-Sophia Wallberg (Ann-Marie Kastrup) möts igen efter sisådär 275 år.

Här klipps bandet och museet är äntligen invigt.

Kategorier
Nyheter

Invigning av museet!

Lördagen den 24 maj kl. 14 är det dags att inviga det nya museet på hembygdsgården. Det blir invigningstal, fika samt visning av museet.

Mycket varmt välkomna!

Kategorier
Nyheter

Dags för den årliga angeltävlingen på Kyrkbytjärn!

Den 8 mars kl. 08:00 kör vi igång den årliga angeltävlingen på Kyrkbytjärn. Fram till klockan 12 håller vi på och efter det väntar ett prisbord fylld med spännande saker.
Vi kör 2 manna-lag med en anmälningsavgift på 250 kr. 10 st don (ej sax). Anmälan sker via 070–6566493. Ring eller SMS (skriv då bådas namn). OBS! Begränsat antal platser.

Kategorier
Nyheter

Julmarknad på hembygdsgården

Lördagen den 30 nov kl. 12-15 anordnas årets julmarknad på hembygdsgården i Los. Det blir knallar, gröt, skinksmörgås, fika, glödhoppsbakning, skinkgissning, lotteri och gratis glögg. Dessutom har självaste tomten lovat att kika förbi någon gång kring kl. 14… Kom du också!

Vill du/din förening/ditt företag boka ett bord ring 070-636 51 90
Varmt välkomna hälsar Los hembygdsförening

Kategorier
Nyheter

Midsommarfirande

Nästa fredag den 21 juni är det midsommarafton och som bruklig firar vi midsommar på hembygdsgården i Los. 🪻🌻

Programmet ser ut enligt följande:
11:00 klär vi stången, kom gärna och hjälp till ta med blommor.
12:00 bjuds det upp till dansas kring midsommarstången.

Dessutom kranstävling, museet öppnar (!) samt härlig midsommarfika i form av tårta, kaffe och dricka att köpa.

Mycket varmt välkomna till Loos Hembygdsgård hälsar hembygdsföreningen!

Kategorier
Nyheter

Städdag på hembygdsgården!

Fredagen den 17 maj är det städdag på hembygdsgården. Medtag gärna en kratta så bjuder vi på fika!
Varmt välkomna hälsar hembygdsföreningen i Los!